22 november 2016

Koomiksilaat Solarises 2016

20. novembril toimus taas kord juba traditsiooniks saanud Koomiksilaat. Tegu on filmivestivalide PÖFF ja Animated Dreams ajal ning viimasega seotud ettevõtmine, millel on vanust juba päris mitmeid aastaid. Ega teist sellist üritust Eestis polegi, kus lisaks kodu-ja välismaistele raamatutele saaks osta ka minitiraažis koomikseid ja fänziine, seda vahel otse autorilt endalt, koos joonistuse ja signatuuriga.


Tavaliselt on animatsioonifestivali-aegne üritus toimunud Solarise Keskuse ülakorrustel - müügilauad püstitatud Artise kino fuajeesse ja näitusestendid Apollo raamatupoe ette.


Seekord näitust polnud ja teist aastat olid ka müügilauad hoopis nullkorrusel. Festivalirahvast liikus ehk seetõttu vähem, aga kindlasti juhtus raamatute juurde hoopis rohkem juhuslikku rahvast, kes näiteks teel toidupoodi.


Kohal oli uus koomiksipood Snikt ja traditsiooniliselt Heiki Waher oma müügikohvriga.


Ennast tutvustas ka Lasnamäe Pinna bussipeatuse kandi Paepealse raamatukogu, kuhu on tänaseks kogunenud juba väga korralik koomiksikollektsioon.


Valik postkaarte ja fänziine, sealhulgas mõned Eesti Koomiksiseltsi väljaanded.


Televisioon, täpsemalt ETV2 ja "PÖFFi kaheksa ja pool" koomiksitegijaid tüütamas...


Koomiksifännist saab tegelaskuju...


Liisa Kruusmägi lett T-särkide, printide ja koomiksitega.


Joonas Sildre signeerib "Kosmosekassi".


Elina Sildre joonistab samuti sedasama Kosmosekassi, aga oma pildiraamatusse.


Alar Sapelkov ja "Tartu Surmaneedus" jagasid lauda.

Mul endal oli kaasas hulk välismaist päritolu raamatuid, nagu Carl Barksi kogumik, Long John Silveri "integraal" või Al Feldsteini elulooraamat. Koju tagasi ei tassinud midagi. Ise ostsin küll ainult ühe asja - Liisi Grünbergi "Kameeleoni". Veel üks lisandus kohalike harulduste sekka.

Hea, et traditsioon jätkub. Nagu näha aastal 2016 toimunust ja sellest, mis kõik 2017 ees seisab, siis ei saa küll öelda, et Eestis koomiksielu ei ole. Alati saaks muidugi paremini ja aktiivsemalt, siin aga on just kirjastajatel suur töö ära teha.

17 november 2016

Serge Clerc - ulmekogumik


Serge Clerc on prantsuse koomiksitegija, kes alustas juba teismelisena ajakirjas "Metal Hurlant" ja kellest hiljem omaenda stiili välja kujunedes sai üks aatomi stiili klassikuid. (Atom style on ligne claire koomiksite alaliik, mis ammendab oma visuaalias ainet 1958. aasta maailmanäituseks Brüsselisse rajatud aatomi mudeli kujuga paviljonist ja üldisemalt selle ajajärgu optimistlikust esteetikast, arhitektuurist, muusikast, moest ja autodest.)


Kahe aasta eest ilmus kirjastusel Dupuis tema muusikateemaliste illustratsioonide ja koomiksite kogumik, millest kirjutasin põhjalikumalt siin.


Just nagu rockiraamatus, on ka ulmekogumikus tõeliselt palju materjali ja see kõik tundub olevat ikka väga põhjalik. Mis siin 384 leheküljega raamatus veelgi enam välja paistab, on tema stiili muutumine ja arenemine. Ulmeperioodil oli Serge Clerc veel tõepoolest väga noor, stiil alles tekkimas ja eeskujude mõjud reeglina piltides väga ilmsed. Eriti paistavad mu arust välja nii Jean Giraud kui kasvõi Tardi ja ilmselt teisedki kolleegid. Alles raamatu lõpupoole hakkab tulema tuttavama ilmega pilte.


Ka see raamat ilmus väga väikeses tiraažis - 2500 eksemplari tähendab, et 10. novembril 2016 ilmunud kogumikust saab kiirelt haruldus. Mul õnnestus see ette tellida, raamat, mille kuller koju tõi, kannab järjekorranumbrit #1532/2500.

03 november 2016

Yves Chaland ja tema raamatud

My small Yves Chaland (1957-1990) collection, accumulated over the years.
26 years after his death in a car crash he is still one of the most influential clear line/atom style artists.
3 books at the back are new editions with 1300 or 1500 print run; second row has two versions of his Spirou strip and one of his collections; in front are 2+1 English editions and a book about Chaland's commercial work. This one - Editions Champaka book from 2000, #0827/2500 - I found in one of the Brussels festival's used book booths.


Yves Chaland (1957-1990) on üks Brüsseli 1958. aasta maailmanäituse tarvis rajatud aatomikujulise paviljoni ja tolle ajastu esteetika ümber keerleva atom style-koomiksistiili klassikuid. Ta on tänase päevani üks kõige mõjukamaid prantsuskeelseid koomiksiautoreid, kuigi hukkus juba 26 aastat tagasi traagilises autoõnnetuses kõigest 33-aastasena. Üsna samal ajal kui Viktor Tsoi.

Olen teda juba aastaid üheks oma lemmikautoriks pidanud, nii ongi aastate jooksul kogunenud väike tema raamatute kollektsioon. Alloleval fotol ongi nad kõik näha, nii prantsus- kui ingliskeelsed.

Tagumises reas on kolm uustrükki, kahel tiraažiks 1300 ja ühel 1500;
Keskmises kaks versiooni - mustvalge ja värviline - tema "Spirou" koomiksiribadest koos lisadega ning üks neljast kogumikraamatust, mis on saadaval ka ühtse boksina. Tolles leidub ka "noore Alberti" sari, mida mul eraldi raamatuna pole;
Eesreas on "Freddy Lombardi" ingliskeelsed raamatud, uus kõvakaaneline Humanoids ja kahes osas ilmunud DC Comicsi köited. Sisu on neil sama - viis albumit, aga vana kogumiku teises osas on ka 22 lehekülge lisakraami ja pilte, mida uues raamatus ei ole;
Ilmselt kõige haruldasem on aastal 2000 ilmunud ligne claire autoritele spetsialiseerunud galerii ja kirjastuse Editions Champaka album, mille numbriks #0827/2500, milles Chalandi reklaamitööd ja mille ma leidsin tutikana ja ootamatult hea hinnaga Brüsseli Koomiksifestivali kasutatud raamatute letilt.